Anaokulu Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

19-04-2024 21:07    31

Ebeveynler için eğitim serüveni çok erken yıllarda başlıyor. Çocuklar önce kreş sonra anaokuluna başlıyor, akademik yaşama ilk adımlarını atıyorlar. Bu süreçte ebeveynleri bekleyen sorumluluğun vicdani yükü bulunuyor: İyi bir kreş/anaokulu seçimi nasıl olmalı? Bilindiği üzere insan hayatın ilk 6 yıllık dönemi çok büyük önem taşımakta ve tüm yaşamı doğrudan etkilemektedir. İlk altı yılda alınan eğitim özgüvenli ve daha pek çok değerin varlık bulduğu bireylerin hayata karışmasına yardımcı oluyor. Bilinçli ebeveynler topluma bilinçli bireyler kazandırmak için eğitim desteğini incelikli şekilde yönlendirmeye özen gösteriyor. Peki, anaokulu seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, biliyor muyuz? Hadi gelin birlikte anaokulu seçiminde dikkat etmeniz gereken 5 unsura bakalım.

Öğretmen tecrübesi

öğretmen seçimi

Kreş ve anaokulu seçiminde dikkat edilmesi gerekenler listesinin en temelinde öğretmen yatıyor. Öğretmen çocukla doğrudan iletişim kuran ve yaşamını şekillendirmede etkisi olan kişi kabul ediliyor, bu bilgi ışığında önce öğretmenin tecrübesini, öğretmenin çocuklarla iletişimi gibi detaylara dikkat etmenizde fayda var. Öğretmenle mutlaka tanışın, sohbet edin, mümkünse çocuğunuzla tanıştırın. Sadece bu bile az çok fikir sahibi olmanızı sağlayacak, seçim yapmanızı kolaylaştıracaktır.

Anaokulu personelinin eğitimi ve donanımı

Öğretmen çok önemli ama unutulmamalı ki öğretmenler de anaokuluna bağlı olarak hareket ediyor. Anaokulunun yönetim kadrosu ve personelleri çocukların yaşam alanına etki ediyor. İşte bu yüzden çocukları karşılayan, yemek yapan, temizlikle ilgilenen, okulun yönetiminde görev alan kişilerle tanışmak, alanlarında yeterli olduklarını bilmek fayda sağlar.

Anaokulunun eğitim ve aktivite programı

Çocukların anaokulunda geçirdiği zamanın kıymetli olması gerekiyor. Çocukların gün boyu çizgi film izleyip ekran karşısında vakit geçirmesini istemezsiniz. İyi bir anaokulu seçimi yaparken her gün belli bir müfredatın, yabancı dil programının, aktivite planının olmasını istemelisiniz. Çocukların her gün ve mevsimde yeni bir aktiviteyle gelişimlerini sürdürmesi gerekiyor. Bilişsel ve motor becerilerini destekleyecek aktiviteler ilerisi için hem sosyal hem akademik anlamda fayda sağlayacaktır. Anaokulunun eğitim programını mutlaka sorgulayın, soru sormaktan çekinmeyin.

Anaokulunda psikolog & pedagog desteği

Kreş ve anaokulu seçiminde dikkat edilmesi gerekenler listesinin bir diğer hassas noktası: Pedagog desteği! Çocukların gelişimini takip etmek ve olumsuz durumları fark etmek için pedagog ya da psikolog desteği çok şey ifade ediyor. Kreş/anaokulu seçerken haftalık ya da aylık bu tarz bir destek verilip verilmediğini sorgulayabilirsiniz. Özellikle hassasiyetleri olan bir çocuğunuz varsa bu konuya ekstra özen göstermeli ve buna önem veren bir anaokulu tercih etmenizi öneririz.

Beslenme programı ve personel içeriği

Sağlıklı bilişsel ve fiziksel gelişim için beslenme doğrudan etkili, biliyorsunuz. O zaman anaokulu seçiminde dikkat etmesi gerekenler listenizde beslenme mutlaka olmalı. Anaokulunun yemek listesinin sağlıklı, doyurucu, besleyici olmasını beklemelisiniz. Dilerseniz bir önceki dönemin ya da mevcut dönemin yemek listesini isteyebilirsiniz. Böylece çocuğunuzun nasıl besleneceğini görebilir, özel istekleriniz varsa belirtebilirsiniz. Anaokullarında genellikle kahvaltı, öğle yemeği, ara öğün/ikindi kahvaltısı oluyor. Her öğünde dengeli beslenme sağlanacağından emin olmanızı öneririz.

Yukarıdaki temel unsurlar haricinde dikkat edebileceğiniz diğer detaylar ise şöyledir;

en iyi anaokulu seçimi

  • Okulun fiziksel özellikleri seçiminizde etkili bir kıstas olabilir. Okulun bahçesi, sınıf içi mobilya seçimi, tuvalet ve yemekhanenin ergonomiye uygunluğu, hijyen derecesi anaokulu seçimi nasıl yapılmalı sorusunun temel yanıtları arasında yerini alıyor.

  • Okul birçok küçük çocuğun bir arada olduğu eğlenceli, dinamik ve bir o kadar da tehlikeli bir alandır. Çocuklar tehlikeye karşı savunmasız, bilgisiz olduğundan okulun ihtimallere karşı güvenlik önlemleri almış olması gerekiyor. Örneğin; merdiven boşlukları, merdiven tırabzanları, teras-balkon koruması, yemekhane ve tuvalet gibi ortak alanlarda fiziksel koşullara uygunluk dikkat etmenizi önereceğimiz detaylardan.

  • Anaokullarında sınıf mevcudu yine önem taşıyan bir detay. Sınıfların mevcudunun kaç kişilik olduğunu öğrenerek çocuğunuza ne kadar süre ilgi gösterileceğini hesaplayabilir, eğitim kalitesinin ya da çocuğunuza etkisinin ne olacağını öngörebilirsiniz.

  • Çocukların açık havayla buluşması sağlıklı fiziksel ve ruhsal gelişimi için öneriliyor. Anaokulu seçimi nasıl yapılmalı sorusuna sadece kapalı alan bazında yanıtlar aramamalısınız. Okulun bahçesi var mı, varsa çocuklar bahçeye çıkartılıyor mu öğrenmenizi öneririz.

  • Son olarak okulun yapı özellikleri hakkında bilgi almak isteyebilirsiniz. Depreme dayanıklı mı ya da yangın ihtimalinde gerekli önlemler alındı mı?

Anaokulu seçimi yaparken dikkat etmeniz gerekenler genel çerçevede böyle ancak çocuk ve hatta yaşanılan bölge özelinde farklı unsurlar önem taşıyabilir. Bu konuda çok yönlü düşünerek, çocuğunuza fayda sağlayacak bir okul tercih edebilirsiniz.


Etiketler: