Mindfulness, Meditasyon ve Çocukların Zihinsel Sağlığı

02-04-2024 14:56    52

Modern çağda ebeveynlik geniş imkanlara rağmen sanıldığı gibi kolay değil, stresli ve yorucu olabiliyor. Bebeklikten çocukluğa geçiş sürecinde sağlıklı bireyler yetiştirmek isteyen ebeveynler, kişisel yaşamlarının yanı sıra çocuklarının yaşamına hem tanıklık hem de rehberlik etmekle yükümlü hale geliyor. Duygusal, zihinsel ve hatta bedensel olarak yıpranmak çoğu zaman kaçınılmaz oluyor. Peki, çocuk ve ebeveyn yaşamı arasında dengeli bir iletişim kurmanın mümkün olduğunu biliyor muydunuz? Modern çağ buna da bir çözüm getiriyor ve “mindfulness” kavramıyla bilinçli iletişimle tanışmanızı sağlıyor. Peki, mindfulness nedir? Hadi gelin biraz detaya inelim.

Mindfulness, “bilinçli farkındalık” anlamına geliyor. Biraz daha açarsak eğer karşındaki kişiyi yargılamadan, düşüncelerini ve duygularını önemseyerek anlamaya, dinlemeye zemin hazırlayan bir farkındalık kavramıdır. Farkında olmak, anı fark etmek, yargılayıcı ve olumsuz hislerden uzaklaşarak iletişim kurmak mindfulness öğretileri arasında yer alıyor. Psikoterapi yöntemi de olan mindfulness özellikle çocuklarla iletişimde ve çocukların zihinsel gelişimini desteklemede etkili rol oynuyor, ebeveynliğin zahmetini azaltıyor.

Çocuklarda Mindfulness ve Faydaları

Çocukların duygusal zekalarını artırmak, odaklanmalarına yardımcı olmak, stresli anlarda bilinçli hareket etmelerini sağlamak için mindfulness yöntemini kullanabilirsiniz. Çocuklarınızın bilinçli farkındalık ile tanışması ani öfke krizlerini, odaklanma problemlerini, endişelerini kontrol altına alabilir, çocuklarınızın sağlıklı ve iletişime açık bireyler olarak toplumda yer edinmesini sağlayabilirsiniz. Elbette bunun bir süreç olduğunu ve çocukların duygularını hızla keşfetmesini ya da odaklanmayı çabucak kavramasını beklememelisiniz. Disiplinli bir şekilde mindfulness kavramını çocuklarınızla tanıştırabilir, alışkanlık kazanmasını sağlayabilirsiniz.

Öfke problemi veya dikkat dağınıklığı yaşayan bir çocuğun sakinleşmesine, odaklanmasına yardımcı olmak için çocukların keyif aldığı anları tercih edebilirsiniz. Örneğin, resim yaparken istediği şeyi resmedemediği için öfkelenen bir çocuğa “derin nefes al ve daha sakin şekilde tekrar dene” gibi bir yaklaşımla mindfulness yönteminin en etkili tekniği olan nefes kontrolünü alışkanlık haline getirebilir, çocuğunuzu böyle anlarda olumlu cümlelerle teşvik edebilir, yönlendirebilirsiniz.

Mindfulness sağlıklı bireylerin yetişmesinde etkili rol oynuyor, modern çağ ebeveynlerine doğal destek sağlıyor. Peki, mindfulness faydaları nelerdir? İşte öne çıkan faydalar;

  • Zihinsel sağlığı iyileştirir.

  • Odaklanma problemlerini yenmeye yardımcı olur.

  • Stres, öfke, çaresizlik gibi birçok olumsuz duyguya iyi gelir.

  • Rutin kazandırmaya yardım eder.

  • Akademik ve sosyal başarıyı destekler.

  • Özgüven kazandırır.

  • Bilinçli ve yaşadığı anın farkında bireyler yetişmesini sağlar.

Yapılan tüm araştırmalarda mindfulness kavramının akıl – zihin – vücut sağlığını olumlu etkilediğini gösteriyor, çocuk ve yetişkinlerin akademik, sosyal, iş, ikili ilişkiler gibi hayatının her alanında başarılı bir grafik çizmesine destek olduğunu ortaya koyuyor.

Okulumuzda Minfulness Uygulamaları

Anaokulu dönemi, çocukların temel alışkanlıklarını ve davranışlarını oluşturdukları kritik bir dönemdir. Bu nedenle, bu yaş grubundaki çocuklara mindfulness uygulamalarını öğretmek, sağlıklı bir zihinsel temel oluşturmak için son derece önemlidir.

Minikent Bornova Anaokulu olarak okulumuzda minfulness uygulamaları yapıyoruz. Öğrencilerimizin zihinsel sağlığını desteklemek ve onlara duygusal ve mental olarak güçlü olmalarını sağlamak için çaba harcıyoruz. Bu uygulamalar, sınıflarımızda düzenli olarak gerçekleştirilmekte ve çocuklarımızın yaşamlarına olumlu bir etki yapmaktadır.

Ebeveynlik Mindfulness ile Daha Huzurlu ve Kontrollü

Bilinçli farkındalık ile tanışan ebeveynler günlük yaşamın getirdiği stres ve kaos ortamında çocuk yetiştirmenin zorluklarıyla daha kontrollü şekilde baş edebildiğini, dingin hissettiklerini belirtiyor. Ana odaklanmak ve bilinçli hareket etmek odaklanmayı artırıyor, deneyimin tadını çıkarmayı kolaylaştırıyor, duygusal denge kurulmasını sağlıyor. Mindfulness bu anlamda hem kadim hem modern bir meditasyon görevi üstleniyor, ebeveynlerin çocuklarıyla iletişimini güçlendirerek zihinsel, bedensel ve duyusal sağlığı koruyor.

Mindfulness ile tanışanlar yürüyüş yaparken, yemek yerken, nefes alıp verirken, sosyalleşirken, çalışırken kısacası her an her saniyeyi yaşarken farkında olmanın keyfini çıkarıyor. Çocuklara mindfulness pratiği yaptırmak, günlük rutinlerine farkındalık kazandırmak her yönüyle sağlıklı birey olmaya katkıda bulunuyor. Mindful ebeveynlik tam da bu noktada ortaya çıkıyor. Mindful ebeveyn; çocuklarına bilinçli, odaklanmış bir dikkatle yaklaşan, ebeveynlik yapan anne babaları ifade ediyor. Çocuklarınızın duygusal zekalarını geliştirmek, empati yapmayı öğrenmesini sağlamak, sağlıklı iletişim kurmalarına yardımcı olmak için ana odaklanmayı öğreten mindfulness kavramını öğrenebilir, yaşam becerinizi geliştirebilirsiniz.


Etiketler: